1/11/07

Ελευθερία ή ..................

Κάποτε το διακύβευμα ήταν ελευθερία ή θάνατος. Τώρα το δίλημμα είναι ελευθερία ή ασφάλεια. Πολύς λόγος ξαναγίνεται τις τελευταίες μέρες για τις κάμερες στους δρόμους. Κάμερες για την ασφάλεια μας βεβαίως βεβαίως... Τίθεται λοιπόν το ερώτημα στην κοινωνία προτιμάτε να νιώθετε ανασφάλεια σε έναν κόσμο που δε σε λυπάται...??(που λεει και ο στίχος). Όχι φυσικά για αυτό θα παραχωρήσουμε όλοι λίγη από την ελευθερία μας για να έχουμε το κεφαλάκι μας ήσυχο. Όμως αλήθεια ποιος αποφασίζει για τη δική μου ελευθερία?? Ακόμα και αν υποθέσουμε οτι η πλειοψηφία συμφωνεί να καταπατήσει την οποιαδήποτε προσωπική ελευθερία της, τη γίνεται με την μειοψηφία που δεν συμφωνεί?? Θα μου πει κάποιος μα αυτή είναι η δημοκρατία. Διαφωνώ απόλυτα!!! Ο όρος Δημοκρατία εμπεριέχει μέσα της την προσωπική ελευθερία. Πως μπορεί ένα ανελεύθερο άτομο να συναποφασίζει λειτουργώντας με δημοκρατικούς θεσμούς?? Από το δημοτικό θυμάμαι είχα μάθει οτι η ελευθερία η δική μου σταματά εκεί που ξεκινά του άλλου. Τώρα γιατί να σταματά λίγο νωρίτερα?? Μα άλλαξαν οι συνθήκες. Τις συνθήκες άραγε ποιος τις διαμορφώνει, μήπως άνθρωποι?? Και καλά με την τρομοκρατία τι θα γίνει. Ποια ακριβώς τρομοκρατία την παράνομη ή τη νόμιμη??
Για αυτόν ακριβώς το λόγο ανεβάζω μια ενδεικτική ψηφοφορία για το αν θεωρούμε σημαντικότερο αγαθό την ελευθερία ή την ασφάλεια. Θα παραμείνει ανοιχτή για 15 ημέρες. Δεν πρόκειται να βγει κανένα επιστημονικό εύρημα αλλά είναι μια αφορμή για δημόσια κουβέντα. Φυσικά όπως θα διαπιστώσετε δεν υπάρχει άκυρο και λευκό. Το βρίσκω χωρίς νόημα. Όποιος δεν θέλει δεν ψηφίζει.

8 σχόλια:

Rodia είπε...

Περιεργο διλλημμα, μα την αληθεια.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, φυσικα.
Υπαρχει πιο ασφαλης απο τον ελευθερο;

gpapoul είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
gpapoul είπε...

Θέλει αρετή και τόλμη... έλεγε ο Α. Κάλβος.
Ας τολμήσουμε λοιπόν...

Ανώνυμος είπε...

Καλό το ερώτημα και επίκαιρο, αν κι ο George Orwell μας έχει προλάβει όλους. Συμφωνώ με την ανησυχία σου, θα διευκρινίσω μόνο πως η ‘Δημοκρατία’ δεν συνιστά μόνο ελευθερία του πολίτη αλλά και υποχρεώσεις του πολίτη. Για τις καμέρες τι να πω, να ήταν το μόνο που μας απειλεί; Καταλαβαίνεις πως διαφωνώ ριζικά μαζί τους.
Και την δημοκρατία την έβαλα σε ‘αυτάκια’ γιατί ξέρεις κατά βάθος την γνώμη μου για αυτή. Για μένα, η σημερινή μορφή δημοκρατίας είναι απλά το προνόμιο των πολιτών να ψηφίζουν ποιοι θα ολιγαρχίσουν για μια τετραετία.

αχ! είπε...

Αγαπητή μου rodia,
Ταυτίζομαι μαζί σου!!!

Φίλε gpapoul,
Μάλλον έχουμε πέσει σε λήθαργο, αλλά θα έρθει η άνοιξη και θα ξυπνήσουμε...

Φίλε kritikov,
Το δίλημμα είναι ελευθερία ή ασφάλεια.
Θα συμφωνήσω μαζί σου οτι η δημοκρατία είναι και υποχρεώσεις και οχι μόνο δικαιώματα και πηγαίνοντας και παρακάτω θα έλεγα οτι είναι κυρίως υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις όμως όλων... Υποχρέωση του εργάτη, του υπαλλήλου, υποχρέωση όμως και του εργοδότη και του κράτους πρόνοιας. Υποχρέωση του πολίτη που έχει ένα ΙΧ αυτοκίνητο και μολύνει, υποχρέωση όμως και τις βιομηχανίας καθώς και του κράτους που την ελέγχει. Θα μπορούσα να απαριθμήσω ακόμα πολλά αλλά νομίζω οτι μπήκες στο βασικό νόημα. Εκεί λοιπόν που θέλω να καταλήξω είναι οτι είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας και για εμάς και για τους άλλους!!!

Ανώνυμος είπε...

Είπα εγώ πως είναι υποχρεώσεις λίγων;

Ανώνυμος είπε...

μαλλον κανεις μας δεν θελει να σηκωσει το βαρος της ελευθεριας.
Να ενα απο τα αγαπημενα μου ποιηματα του Καβαφη (συγχωρηστεμε για την μακρυγορια):

Περιμένοντας τους Βαρβάρους

-Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
-Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μιά τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.
-Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;
-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.
-Γιατί οι δυό μας ύπατοι κ' οι πραίτορες εβγήκαν
σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά γυαλιστερά σμαράγδια·
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ' ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
και τέτοια πράγματα θαμπόνουν τους βαρβάρους.
-Γιατί κ' οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα
να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
κι αυτοί βαριούντ' ευφράδειες και δημηγορίες.
-Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ' οι πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;
Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.
Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.

y=αx+β είπε...

Συμφωνώ μαζί σου από τις πρώτες γραμμές. Πιστεύω ότι η τρομοκρατία όπως την ξέρουμε τα τελευταία 6 χρόνια είναι εφεύρεση Αμερικανικών συμφερόντων. Πιστεύω ότι η 11η Σεπτεμβρίου έγινε εκτός από το για να πουληθούν οπλικά συστήματα και για να μας τρομάξουν και να μας κάνουν να παραχωρήσουμε οικειοθελώς πολλά από τα δικαιώματά μας. Στα αεροδρόμια των Η.Π.Α. αυτή τη στιγμή, υποχρεώνουν τους ανθρώπους να βγάζουν ακόμα και τα παπούτσια τους στον έλεγχο. Σε τί άλλο μπορεί να χρησιμεύει αυτό αν όχι στο να εκπαιδεύσουν τους πολίτες να ανέχονται αυτή τη συμπεριφορά; Αφού υπάρχουν οι ακτίνες Χ για τον έλεγχο που δείχνουν αν έχεις τίποτα μέσα στα παπούτσια.
Μια παρατήρηση μόνο: Ο όρος Δημοκρατία έχει ως συνθετικά τα δήμος(=πολλοί) και κράτος(=εξουσία). Δηλαδή αυτό που θέλουν οι πολλοί και δεν περιλαμβάνει την ελευθερία του καθενός να μην ακολουθήσει. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης δημοκρατίας.