4/3/08

1 2 3 ... πολλές μακεδονίες

Παρακολουθούμε πάλι-πάλι-πάλι εθνικιστικό παραλήρημα. Βρισκόμαστε στη μέση μιας δίνης που έχει ξεσπάσει από την εποχή που η Μαρίκα ήταν η πρώτη κυρία της χώρας… Βρήκαμε (κιόλας?) το νέο αγαπημένο θέμα των γκρίζων παραθύρων αφού η ζαχοπουλιάδα πλέον ξεφούσκωσε.
Λοιπόν σοβαρά τώρα, οι Σκοπιανοί θέλουν να λέγονται μακεδόνες. Γιατί; Μα πολύ απλά, επειδή δεν έχουν κανένα σημείο ιστορικής αναφοράς ψάχνουν να βρουν εναγωνίως ένα. Θεμιτό ή μη, τουλάχιστον αντιληπτό. Μα τον Δία εμείς τι στ’ αλήθεια ψάχνουμε; Λαός με ενδοξότερη ιστορία, πολιτισμικά θαύματα και τεχνολογικά επιτεύγματα σαν και τον δικό μας όμοιος δεν υπάρχει. Αμφισβήτηση για την ιστορική συμβολή της Μακεδονίας στην λαμπρή ιστορία της Ελλάδας, επίσης δεν υπάρχει. Το ξεχνάμε ή απλά νιώθουμε ευτυχείς μέσα στην άγνοια μας; Με τα τωρινά σύνορα η ιστορική Μακεδονία εκτείνεται στην Ελλάδα (κάτι περισσότερο από την μισή), στα Σκόπια (κάτι περισσότερο από το 1/3) βάλε ένα μικρό κομμάτι στην Βουλγαρία και από λίγο σε Σερβία και Αλβανία και να ο χάρτης της πατρίδας του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται πως είναι Η μακεδονία όπως δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως κάποτε τα Σκόπια ήταν ένα κομμάτι της Μακεδονίας. Όμως, εδώ είναι βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε(!) και όπως είπε κάποτε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ‘’τα βαλκάνια έχουν την τάση να παράγουν περισσότερη ιστορία από αυτή που μπορούν να καταναλώσουν’’….
Ειλικρινά δεν με απασχολεί αν τελικά τα Σκόπια ονομαστούν Άνω ή Βόρεια Μακεδονία ή όπως αλλιώς αποφασίσει ο ανιστόρητος κύριος Νίμιτς. Δεν θα με ενοχλήσει κανενός είδους γεωγραφικός (και μόνο γεωγραφικός) προσδιορισμός γίνει, γιατί θα γίνει με βάση την Ελληνική Μακεδονία, την Μακεδονία που είναι χαραγμένη στην ψυχή μου…

1 σχόλιο:

αχ! είπε...

Φίλε Λύσις καλώς ήλθες, σε περιμέναμε...